сряда, 5 декември 2007 г.

Как да си направим LAN кабел компютър?!

Искте да свържете два компютъра с кабел в мрежа не искате да викате никой да ви помага или просто сте упорити и искате да си го направите сами – това упътване може да ви помогне с вашият пръв кабел.

Ето от какво се нуждаете:

Кабел UTP или FTP.
RJ-45 – два или повече броя.
Клещи за „кримпване”.
Инструмент за обелване на кабел или макетно ножче.



В случая аз ще използвам UTP кабел и инструмент за белене на кабели – жълтия на снимката. Тези инструменти ще ви струват около 18 лв. Разбира се можете да ги вземете от някой на заем.

В дадения случай тъй като искаме да свържем директно два компютъра ще направим т.н. „обратен” кабел. Когато компютрите се свързват към разпределително устройство – „рутер” или „суич” се нуждаете от прав кабел.

1. Обелете около 3 см кабел.



Ще намерите 8 жици преплетени по двойки по-които се пренасят сигналите:
Зелен – З
Зелено Бял - ЗБ
Оранжев - О
Оранжево бял – ОБ
Син - С
Синьо Бял - СБ
Кафяв - К
Кафяво бял - КБ



2. Разплетете кабелите, опънете ги и ги ги подредете по следния начин
ЗБ-З-ОБ-С-СБ-О-КБ-К


3. Подрежете с клещите около 2 см, така че да ви остане 1 см от жиците.



4. Напъхайте жиците в RJ-45 – „жака”, така че когато погледнете RJ-то от пред с щифта насочен нагоре, ЗБ жица да е първа от ляво на дясно. След като хубаво напъхате кабела в RJ-то проверете дали всички жички са влезнали в каналите на RJ-то и дали когато погледнете RJ-то отпред се виждат жичките подредени от ляво на дясно както следва: ЗБ-З-ОБ-С-СБ-О-КБ-К


Ако погледнете RJ-45 от долу би трябвало жиците да изглеждат така:


Отново от ляво на дясно както следва: ЗБ-З-ОБ-С-СБ-О-КБ-К

5. Щракнете с клещите RJ-то за да захванете кабела към него като се стараете да не разместите жичките.

С това завършихме едната страна на кабела.

От другата страна повторете стъпките от едно до пет. Това което трябва да промените е да смените подредбата на кабелите със следната:
ОБ-О-ЗБ-С-СБ-З-КБ-К



Това се прави т.к. кабела който правим е обърнат!



След като завършите последната стъпка би трябвало да имате работещ „обърнат” (компютър-компютър) интернет кабел. Свържете двата компютъра с кабела и ако всичко е наред ще се появи индикация за налична връзка.

Блог Класация

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравия всем,

Самая стабильная [url=http://popplers.ru/]партнерская программа[/url] [b]Popplers.ru[/b] предлагает Вам сотрудничество на выгодных условиях. Мы покупаем ваш ру трафик по выгодным ценам. Владельцам сайтов, вебмагазинов и веб мастерам мы предоставляем выгодные условия, отзывчивую поддержку и проффесиональный подход в нелегком бизнесе рунета.
прекрасная возможность надежно заработать, выгодная рефферальная программа, направьте ваш ру трафик в нужное русло, в русло прибыли которое принесет вам [url=http://popplers.ru/]Партнерка[/url] [b]Popplers.ru[/b] . Вывод средств в WebMoney или PayPal, возможность срочных выплат в любой день недели, персональный подход к каждому адверту.

Наши тарифы за 1k:

DoorWays - 6у.е.
Popunder - 5у.е.
CJ - 5 у.е.
Clickunder - 4 у.е.

Ждем Вас на пути к успеху!

Support: 498994074